Academia Humana Alapítvány tevékenysége 1999-2022

Adószámunk: 18239634-1-43. Országos nyilvántartási számunk: 01-01-0007640

Alapítványunk kötelező Köszhasznúsági jelentései itt olvashatók
Az évenként kapott SZJA 1% és annak felhasználása

Wagner Nándor: Egymás jobb megértéséért!Alapítványunk Wagner Nándor szobrászművész (1922. október 7. Nagyvárad - 1997. november 15. Moka, Japán) művészeti és szellemi örökségét őrzi és ápolja. Az az ötlet, hogy feleségével Academia Humana néven alapítványt hozzanak létre - még életében Budapesten - a kilencvenes évek elején született meg. Alapítónk Wagner Chiyo asszony. Alapítványunk célkitűzése hogy 1. Támogatásokat gyűjtsön hazai és külföldi forrásból. 2. A művész bárhol fellelhető alkotásait megismerje, kutassa, dokumentálja, feldolgozza és publikálja, valamint a művész szellemi és tárgyi hagyatékáról szóló internetes honlapot hozzon létre és tartson fenn. 3. Támogassa Wagner Nándor szellemi és művészeti hagyatékkal kapcsolatos külső kutatásokat. 4. Ösztöndíjat teremtsen és adjon az alapítványi célok megvalósításával egyetértő fiatal humánértelmiségi tehetségek számára, és esetenként támogassa a művészeti alkotómunkát. 5. Ha anyagi erőnk lehetővé teszi esetenként az alapítvány szellemiségéhez közeli szobrászati művek és könyvek megjelentetését is támogassa.
Az Alapítvány politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

Koszorúzás a Corpus Hungaricum szobornálMinden év október 6-án, a Nemzeti Gyásznapon Wagner Nándor Corpus Hungaricum szobránál katonai díszőrség kiséretével és katonai zenekar közreműködésével, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak programjával városi emlékünnepséget tartanak. Az Aradi Vértanúk emlékére a polgármester, a Magyar Honvédség, a pártok és a civil szervezetek, köztük az Academia Humana Alapítvány is elhelyezi a tisztelgés és főhajtás koszorúját. A pandémia idején néma főhajtással rendeztük meg a Nemzeti Gyásznapot. A megemlékező ünnepségeket Székesfehérváron, az evangélikus templom melletti parkban 1999. október 6-án tartott ünnepélyes szoboravató óta rendezik meg. Kép és Krónika: 2017-es emlékünnepség

 

Wagner Nándor centenárium2022. Nehéz évkezdés, évzárás nagy sikerrel. Wagner Nándor századik születésnapjának méltó megünneplésére 2019 óta készülünk. A 150 éves magyar-japán diplomáciai jubileumot Tokióban nagyszabású képzőművészeti kiállítással indították, ahol a Magyar-Japán Gazdasági Klub elnökeként én tartottam az első előadást a Japánban élt és ott működött magyar üzletemberek bemutatásával. A szünetben Kucsera Tamás a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára érdeklődéssel hallgatta meg javaslatunkat. A felterjesztés után a helyszín keresése akadozott, nemcsak a pandémia miatt. A várbazári helyszín választása természetesnek tűnt, mivel Wagner Nándor évekig a déli szárny IX. műtermében alkotott. Foglaltságra hivatkozva beltéri elhelyezést nem tudtak biztosítani. Próbálkoztunk máshol, de minden eredmény nélkül.
2021 novemberében Wagner Chiyo asszony végső búcsúztatásán Japánban voltam, amikor a Műcsarnok jelentkezett, és felajánlotta, hogy tervbe veszi a kiállítás megrendezését. Interneten, majd januártól kezdve személyesen megkezdődtek az egyeztető tárgyalások Szegő György művészeti igazgató úrral és szakember gárdájával. Kurátorunk Fazakas Réka lett. Megrendezési feltételül a Filozófiai kert kiállítását fogalmazták meg. Bronzszobrok kiállítása a födém teherbíróképessége miatt szóba sem jöhetett, de a 3D technikával legyártott látványhű makett már teljesítette ezt a követelményt. Az anyagi hátteret a Wagner Nándor Emlékalapítvány biztosította. Hazánkban nyolcalakos szoborcsoport mérethű makettet még nem készítettek. Helyszíni szabadtéri szkennelés állvány nélkül, digitális képinformáció szeletelése, majd nyomtatása, összeépítése és kiállítási darabbá formálása különös gondosságot igényelt. Sikerült megtalálni a Parametrik Kft.-t, ők rendelkeztek ezzel a technikával, valamint hazánk egyik legjobb színházi kelléképítőjét, Rácz Miklóst, akik vállalták ezt az úttörő munkát. Júniusban indult komplex engedélyeztetéssel és szervezéssel.
A háborús helyzetre való tekintettel nem tudtunk műtárgyakat kölcsönkérni Svédországból és Japánból, de a székesfehérvári Szent István Király Múzeum vállalta az állományukban őrzött Wagner anyag színe-javának kölcsönadását. Fontos volt, hogy Wagner Nándor és felesége is velünk legyen, ezért úgy döntöttünk, hogy szobor alakban jelenjenek meg a kiállításon. Solti András szobrászművész vállalta a büsztpár megmintázását. Az öntést Lestyán-Goda János szobrászművész vállalta.
Nincs kiállítás jó katalógus nélkül! A cikkek szerzői Akiyama Koji, Szegő György, Wehner Tibor művészettörténész, Kiss Sándor. A fotóanyagot az alapítványok gyűjteményéből válogattuk ki. A grafikai tervezést Sellyei Tamás Ottó végezte.
Wagner Nándor centenáriumi kiállítása születésnapján, október 7-én nyílt meg. A Filozófiai kert élethű másolata nagy meglepetést okozott, mert sokan azt hitték, hogy a gellérthegyi szoborcsoportot látják. A kiállítás népszerűsítésére Wagner Nándor szobraiba öltöztetett Rubik kocka készült.
Alapítványunk vállalta 2021-ben elhunyt kedves barátunk Kádár Tibor festőművész műtermének átalakítási irányítását és bonyolítását a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében. Komoly kihívás volt a Betekints völgy közepén pályázattal megnyitni a Kádár Stúdió Galériát. A művész özvegyével, Kádár Jutkával remekül együttműködve, az általunk támogatott Herendi Vizuális Műhely bevonásával, együttes lelkes munkával sikerült készen lenni az év végére a funkcióváltással.
A 17. Wagner Nándor Díjakat, jeles versenyzést követően, a Partiumi Keresztény Egyetem aulájában, május 22-én élőben adtuk át. A verseny témája a Wagner Nándor születésének 100. évfordulója volt. A grafikai és videó animátori verseny ragyogó eredménnyel zárult. A pályamunkákat felhasználtuk a kiállítás népszerűsítésére.
Hagyományainkhoz híven, Akiyama Koji elnök úrral, Ebara Minoru kurátorral néma koszorúzással tisztelegtünk október 6-án az Aradi Vértanúk hősiessége előtt a székesfehérvári Corpus Hungaricum szobornál.
Támogattuk Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművészt, a nagybányai tájképfestészet hagyományainak őrzőjét. Segítettük a Herendi Vizuális Műhely és a Játszó ember alapítvány működését, valamint a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét. Kép és Krónika 2022

Wagner Chiyo asszony emlékére2021. A pandémia második éve. Nehéz évünk volt bánattal és örömökkel. Alapító elnökünket Áder János, Magyarország köztársasági elnöke kitüntette. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét "a magyar-japán kulturális kapcsolatok fejlesztésében vállalt szerepe, valamint férje, Wagner Nándor szobrászművész hagyatékának gondozását szolgáló munkája elismeréseként" érdemelte ki. 2021. október 29-én alapító elnökünk, Wagner Chiyo asszony 91 éves korában meghalt Tokióban.
Új alapítványi kuratórium alakult. Elnök: Kiss Sándor, kurátorok: Darányi István és Rácz Áron. Előzmény, májusban Wagner Chiyo asszony alapítói jogait kuratóriumi elnökünkre, Kiss Sándorra ruházta át. Szundy László kurátor 17 éves elismert és aktív működés után 80 évesen nyugdíjba vonult.
1. Az alapítvány két évtizedes működésének méltó megünneplése tavaly is elmaradt, reméljük idén sikerül megtartani októberben, amikor terveink szerint Wagner Nándor századik születésnaján a Műcsarnokban megnyitjuk kiállítását. 2. Április 16-án hosszú egyeztetések és előkészület után állítottuk fel Chiyo asszony ajándékát, férje Mózes szobrát a Krisztus Király plébániatemplom főbejárata előtt Dunaújvárosban. A szobor avatását a járványügyi előírások még tiltották. 3. Június 20-án a Nemzeti Emlékhelyek napján Egerben felavattuk Wagner Nándor: 1552 bronz domborművét, melyet az Egri vár ostromának 400. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázatra készített. 4. Támogatott programjaink közül a Partiumi Keresztény Egyetem művészetet tanuló hallgatóinak 16. versenyét júniusban, élőben sikerült megrendezni. A Wagner Nándor Díjért, melynek témája a nagyváradi szecesszió volt, 17 rangos pályamű versengett. 5. Támogatásunkkal megjelent kötetek: Sz. Tóth Gyula: Tanári Napló; Aknay Tibor: Emlékidő; Banner Zoltán: Kádár Tibor monográfia. 6. Az alapítvány működést bemutató könyv 2022 őszén fog megjelenni. 7. 2022-es könyvprojekt indítása: Nagy Pál Párizsban élő honfitársunk Une francophonie millénaire - Ezeréves frankofónia kötet kinyomtatását támogattuk. Témája: válogatás magyar szerzők francia nyelvű szövegéből 1918-tól napjainkig. 8. Spányi Antal megyéspüspök augusztus 28-án megáldotta a dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplom új üvegablakait, azt követően leleplezte és áldással avatta fel Wagner Nándor Mózes szobrát. 9. A 2021. évi Supka Magdolna Díjat Dr. Habil. Révész Emese, PHD a Magyar Képzőművészeti Egyetem, Művészettörténeti Tanszék egyetemi docensének adományoztuk.
Gondjaink is akadtak. A gellérthegyi Filozófiai Kert látványképét nagyon zavaró padokat és szemetesládákat nem sikerült eltávolítani. Támogatás. Segítettük a Herendi Vizuális Műhely és a Játszó ember alapítvány működését, valamint a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét. Kép és Krónika 2021

Wagner Nándor konferencia a PIM-ben2020. A pandémia éve. A koronavírus járvány miatt "tervezés és újra tervezés" jegyében telt el a 2020-as esztendő.
1. Az alapítvány két évtizedes működésének méltó megünneplése elmaradt, reméljük idén sikerül megtartani. 2. Támogatott programjaink közül a Partiumi Keresztény Egyetem művészetet tanuló hallgatóinak versenyét ősszel, on-line formában sikerült megrendezni. A Wagner Nándor Díjért töretlen a küzdelem. 3. Ugyancsak elmaradt a Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész által vezetett nyári koltói festőtelep. 4. Végre kikerült a nyomdából a 2019-es évre tervezett Japonisme című kötet, melynek megíratása köszönhető Fajcsák Györgyinek, a Hopp Ferenc Múzeum igazgató-asszonyának, aki fáradhatatlan munkával hat országból meg tudta nyerni a volt Monarchia japonizmus kutatóit. Tizenhét angol nyelvű szaktanulmány található a kötetben, négy tematikus szegmensbe rendezve. A szerkesztés és a szerzőkkel való kapcsolattartás rendkívüli munkáját Dénes Mirjamnak köszönhetjük. 5. Támogatásunkkal megjelent a Napkút kiadó gondozásában Rácz Ibolya - Tóth-Vásárhelyi Réka: Kokesi című könyve, a japán fababákról. 6. Az alapítvány huszadik évfordulójára készülő könyv kiadása 2021-re átcsúszott.
Gondjaink is akadtak. A gellérthegyi Filozófiai Kert látványképét nagyon zavaró padokat és szemetesládákat nem sikerült eltávolítani. Felkértük Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építészt, aki konkrét tervet ajánlott a probléma megoldására. Lombos Antal lelkes támogatónk személyesen többször is felkereste az I. kerületi illetékeseket, de minden eredmény nélkül. Írás- és szóbeli kérésünket rendre elutasították, azzal az indokkal, hogy egy átfogó terv fog készülni a gellérthegyi sétautak rendezésére. Végül azt a javaslatunkat sem fogadták el, hogy a rendezési terv elkészültéig vegyék le a látványt tönkretevő "parki bútorokat", pedig ez igen költséghatékony megoldás lett volna, nem is beszélve arról, hogy a tervezésnek ez a gyors megoldás semmiféle megkötést nem jelent.
Mózes. Kétéves előkészítő munka után sikerült Wagner Nándor Mózes szobrát a dunaújvárosi Krisztus Király plébániatemplomnak Wagner Chiyo asszony ajándékaként eljuttatni. A nagy láda tavaly október végén érkezett meg Japánból, április 16-án felállítottuk a szobrot. Koszorúzás. Hagyományainkat őrizve tavaly is tisztelegtünk Corpus Hungaricum szobornál az Aradi Vértanúkra emlékezve. A járványügyi szabályok kötelező betartása mellett, néma koszorúzással az őszi gyönyörű napsütésben.
A 2020. évi Supka Magdolna Díjat Nagy T. Katalin művészettörténésznek adományozta. Támogatás. Segítettük a Herendi Vizuális Műhely és a Játszó ember alapítvány működését, valamint a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét. Kép és Krónika 2020

Wagner Nándor konferencia a PIM-ben2019. Működésünk XX. évfordulója. Október 2-án zsúfolásig megtelt a Petőfi Irodalmi Múzeum díszterme. A Wagner Nándor nyomában estet Akuzawa Masayuki zongoraművész és felesége Utsubo Saki hegedűmész játéka nyitotta és zárta. Koji Akiyama, a Wagner Nándor Emlékalapítvány elnöke mondta a köszöntő beszédet és átadta alapító elnökünk, Chiyo asszony üdvözletét. Wehner Tibor művészettörténész Wagner Nándor hazánkban található szobrainak történetét tárgyalta. Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester előadása: Gondolatok Wagner Nándor alkotásairól a Gellérthegyen és a Bécsi kapu előtt. Kiss Sándor az Academia Humana Alapítvány elnöke bemutatta alapítványunk 20 éves tevékenységét. Koszorúzás. A felújított Jávor Ottó téren, Wagner Nándor Corpus Hungaricum szobránál hagyományainkhoz híven koszorúzással tisztelegtünk az Aradi Vértanúk emléke előtt. A gyásznapi megemlékezésen koszorúzott a masikoi Wagner Nándor Emlékalapítvány elnöke, Akiyama Koji és kurátora Ebara Minoru, valamint a hazánkban tanult Akuzawa Masayuki és Utsubo Saki zenészházaspár. Versenyek. A Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma az Academia Humana Alapítvány és az Egészségügyi Szakképzésért Alapítvány támogatásával áprilisban rendezte meg a IV. Megyei Anyaság Konferenciát. A zsűri a beérkezett pályamunkából tizenegyet tartott alkalmasnak a konferencián történő előadásra. A Partiumi Keresztény Egyetemen májusban rendeztük meg a Partiumi Tudományos Diákköri Konferenciát, ahol kihirdettük a XIV. Wagner Nándor Díj vetélkedő eredményét. Téma: Ady Endre halálának 100. évfordulója. A versennyel célunk volt, hogy a fiatalok körében a lassan feledésbe merülő Ady emlékhelyszíneket megismerjék, és pályamunkáik segítsék azok népszerűsítését. Támogatás. Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész a nagybányai tájképfestészet hagyományainak őrzéséért folytatott küzdelme véget ért, mert a művészetet pártoló Csendes Lajos koltói polgármester tavaly befogadta a Nagybánya Tájképfestő Telepet. A felújítás alatti koltói Teleki kastély ad majd 2020 karácsonyától végleges otthont a telepnek, addig támogatásunkkal a művelődési házban tudnak kiállítani. Segítettük a Herendi Vizuális Műhely és a Játszó ember alapítvány működését, valamint a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét. Könyvprojektek. Alapítványunk támogatásával a Hungarovox Kiadónál jelent meg Sz. Tóth Gyula pedagógus-író Tanári notesz 13 – Fénylesen naplója; Aknay Tibor Létirat című verseskötete. Herendi Vizuális Műhely Freund István emlékszáma. Megemlékezés. Október 7-én, Wagner Nándor születésnapján a Földanya szobornál megemlékezést tartottunk. A 2019. évi Supka Magdolna Díjat - a két alapítvány kuratóriuma – Szakolczay Lajos irodalomtörténésznek, irodalom- és művészetkritikusnak adományozza, aki megszámolhatatlan művészeti kiállítást nyitott meg. Kép és Krónika 2019

Látogatás Utsunomiya városbanA 2018-as év a támogatott kiadványaink megjelenését hozta. További kutatásokkal készültünk működésünk 20. évfordulójára. A Wagner életmű bemutatásához az a cél adott kutatási irányt, hogy Nándor életét Nagyváradtól egészen Japánig megpróbáljuk az életesemények idővonala során leírni, melyhez természetesen csatoljuk a művészi pálya alkotásait történeteivel, nehézségeivel és a megjelent kritikákkal együtt. Az évek során leírtuk Nándor magnókazettára mondott visszaemlékezéseit, rendeztük és angolra is lefordítottuk. A gyermekkor történetei mellett részletesen foglalkozott művészi pályájának indulásával, katonai szolgálatával és a háború utáni újra kezdéssel. Sajnos csak 1950-es évek elejéig mondta szalagra élettörténetét, az ezt követő éveket, beleértve a sikert hozó 1956-os évet, majd a forradalom alatti eseményeket és Magyarország elhagyását több forrásból próbáljuk rekonstruálni. Svédországi és japáni működésének leírását megkezdtük a sajtó megjelenések, baráti közlések és Chiyo asszony visszaemlékezései alapján, akit személyesen felkerestünk. Célunk egy könyv kiadása, mely Nándor élettörténete mellett bemutatja az Academia Humana Alapítvány tevékenységét.
Versenyek. Harmadszor rendeztük meg a Megyei Anyasági Konferenciát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakközépiskolák és gimnáziumok tanulói részére. A témaválasztás célját szélesre nyitottuk. Pályázni lehetett az anyaság témakörébe tartozó egészségügyi, művészeti, vallási és tudományos munkák illetve alkotások megismertetésével. Elvárás volt, hogy a beadott pályázat a választott témát kutatással vizsgálja meg. A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen május 4-én rendezték meg a Partiumi Tudományos Diákköri Konferenciát (PTDK), melynek keretében került sor a XIII. Wagner Nándor Díj vetélkedőjére. Téma: Mátyás király-emlékév ünneplésére Mátyás királyunk nevezetes hollójának grafikai megjelenítése. A 13 pályamű változatos technikával és kivitelben készült, közte Mátyás király profilképével kombinált lendületes tusfestés, mozaikterv, bélyegterv, grafikai montázs. Könyvprojektek. Alapítványunk támogatásával jelent meg Wehner Tibor második naplókötete a Kíméletlen Művészeti Napló 2007-2016 a Napkút kiadónál, melynek bemutatóját a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartottuk. A szerző, a szépíró művészettörténésznek a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén adták át a Művészeti Írói Díjat. Támogatásunkkal jelent meg Sz. Tóth Gyula pedagógus-író Tanári notesz 12. naplója a Hungarovox kiadónál. A Magyar Festészet Napján a T-Art Alapítvánnyal közösen adtuk át a Supka Magdolna Díjat Cserba Györgynek, a képzőművészetet önzetlenül támogató galériavezető és kurátornak a Józsefvárosi Galériában. E-Artbook Wagner Nándor okoseszközökre készült háromnyelvű interaktív albumát tartalmilag frissítettük, és illesztettük a legújabb operációs rendszerekhez. Eseményeinknek 2018-as krónikája megtekinthető itt Kép és Krónika 2018

Wagner Nándor konferencia TokióbanA 2017-es év Wagner Nándor szobrászművész halálának huszadik évfordulóját hozta. Emlékére Budapesten a Jókai Anna szalonban emlékestet, valamint Tokióban, Nakano kerületben nagyszabású konferenciát tartottak (képünk). A konferencián dr. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester videobejátszással támogatott előadást tartott a kerületében álló Wagner Nándor művek ápolásáról. Kiss Sándor elnökünk alapítványunk munkáját ismertette és összegezte kutatási eredményeinket. Ez évben is sikeres előadásokat tartottunk, és oktatási programokat, művészeti eseményeket rendeztünk, valamint alapítványi céljainkat szolgáló két könyv kiadatását támogattuk. Wagner Nándor életéről új adatok kerültek birtokunkba és megtaláltuk néhány bújkáló művét. Elkészült Wagner Nándor életművét bemutató digitális album, mely okos eszközökön, három nyelven hozzáférhetővé tette a művész 133 alkotását. Együttműködtünk a Wagner Nándor Emlékalapítvánnyal, anyagokat cseréltünk, gondoztuk és renszeresen friss tartalommal töltöttük fel a művész emlékét ápoló honlapunkat. 2017-ben tizenkettedik alkalommal szerveztük meg Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti szakos hallgatók versenyét. 22 hallgató 25 színvonalas videó animációs pályaművet készített Arany János Családi kör versére. Miskolcon a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában megrendeztük a második Anyasági konferenciátt, melyre öt megyei tanintézményből 20 pályamű érkezett. Anyagilag segítettük a Nagybányai Tájképfestő Telep, a Herendi Vizuális Műhely és a Játszó ember alapítvány működését. Támogattuk a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét, akik az idei Nemzeti Gyásznapon a Corpus Hungaricum szobornál megható műsort adnak. 2017-ban támogatásunkkal a következő művek jelentek meg: Kiss Sándor: Japán vonzásában, aki könyvében az 1869 és 1959 között Japánban élt magyar vállalkozók élettörténet írta meg, valamint Aknay Tibor Festőangyal című novellás kötete. Alapítványunk régi nagy tisztelője Supka Magdolna művészettörténésznek, aki sokat és sokoldalúan támogatta tevékenységünket. Rá is emlékezve, a T-Art Alapítvánnyal közösen a Magyar Festészet Napján adományoztuk Szakács József Jászai Mari Díjas színművésznek a Supka Magdolna Emlékdíj-at. Testvéralapítványunk egyre aktívabban segíti a Magyar Olimpiai Bizottság küldötteit, mert saját prefektúrájuk, a Tochigi prefektúra biztosítja a 2020-as tokiói olimpián résztvevő a magyar olimpikonok edzőpályáit. Eseményeinknek 2017-es krónikája megtekinthető itt Kép és Krónika 2017

Wagner Nándor Díj kiállítás2016 oktatási programjaink, művészeti és könyvtámogatásaink éve volt. Intenzíven kutattuk Wagner Nándor életét és kerestük még bújkáló műveit. Több előadást tartottunk, köztük a Költészet Napján a Vadász utcai öregek otthonában is. 2016 felkészülés volt Wagner Nándor szobrászművész halálának 20. évfordulójára. Alapítványunk együtt működött a Wagner Nándor Emlékalapítvánnyal. Anyagot cseréltünk, gondoztuk és friss tartalommal töltöttük fel a honlapot. 2016-ban tizenegyedik alkalommal szerveztük meg Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti szakos hallgatók versenyét. 18 színvonalas József Attila emlékérem-terv vetélkedett a Wagner Nándor Díjért. Miskolcon a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában megrendeztük az első Anyasági vetékedőt, melyre öt tanintézményből 25 pályamű érkezett. Anyagilag segítettük a Nagybányai Tájképfestő Telep és a Herendi Vizuális Műhely működését. Támogattuk a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét, akik minden évben, a Nemzeti Gyásznapon a Corpus Hungaricum szobornál megható műsort adnak. 2016-ban támogatásunkkal a következő művek jelentek meg: Ernyey Gyula: Bozzay Dezső és pályatársai, Nagy Pál: Une francophonie millénaire könyvét a párizsi Honoré Champion kiadó adta ki, Debreczeni Tibor és Aknay Tibor szerkesztésében jelent meg Levelek és képek a Kuckóból 2013-2015 kiadvány. Alapítványunk régi nagy tisztelője Supka Magdolna művészettörténésznek, aki sokat támogatta tevékenységünket, s ezért a T-Art Alapítvánnyal közösen a Magyar Festészet Napján adtuk át Atlasz Gábor festőművésznek a Supka Magdolna Emlékdíj 2016-ot. Testvéralapítványunk novemberben fogadta a Magyar Olimpiai Bizottság tagjait Mashiko-ban, mert Tochigi prefektúra ad edzési lehetőséget a 2020-as tokiói olimpián résztvevő magyar olimpikonoknak. Alapító elnökünk Wagner Chiyo asszony a prefektúra leghíresebb magyar szakértője mutatta be férje gyűjteményét és múzeumát a vendégeknek. Eseményeinknek 2016-os krónikája megtekinthető itt Kép és Krónika 2016

Kész Wagner Nándor Anyaság szobra2015 az Anyaság szobor és a könyvek éve. Wagner Nándor elveszettnek hitt Anyaság illetve más néven Szoptató anya szobrát 2013 őszén találtuk meg és elhatároztuk, hogy kőbe vésetve az erre méltó Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolának ajándékozzuk. Az Anyaság szobrát június 5-én ünnepélyes keretek között avattuk fel Miskolcon, ahol a megnyitó beszédet őexcellenciája Junichi Kosuge Japán nagykövete mondta, aki párhuzamot vont a szobrász élete és a szobor sorsa között, mely zegzugos úton, sokszor zaklatottan haladt a siker felé. Alapítványunk köszönetét a megvalósításért Wagner Chiyo asszony, alapító elnökünk fejezte ki. 2015-ben is rendre megszerveztük a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti szakos hallgatók színvonalas versenyét, immár tízedik alkalommal. A dupla versenyen, ahol a grafikus és a videó-animátor hallgatók a közelmúlt történelmi témájában - Temesvár 25 - vetélkedtek a Wagner Nándor Díjért. Anyagilag segítettük a Nagybányai Tájképfestő Telep, a Herendi Vizuális Műhely és a nagyváradi nyári diáktábor működését. Támogattuk a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét, akik minden évben, a Nemzeti Gyásznapon a Corpus Hungaricum szobornál megható műsort adnak. Wagner Nándor tevékenységének kutatása sok új információt hozott, eddig nem ismert adatokat és régi fényképfelvételeket találtunk, kaptunk. Az anyagot megosztottuk a Wagner Nándor Alapítvány kutatóival. 2015 a könyvek éve is volt, mert támogatásunkkal jelent meg Debreczeni Tibor drámapedagógus "A Kürti Harminc" című naplója, melyben Tiszakürt történéseit írja le 1985-2015 között. Szakolczay Lajos szerkesztő, irodalom- és művészetkritikus 1000 oldalas horizontjában is impozáns könyvét - "Nagybányától Picassóig" - szintén támogatásunkkal jelentette meg a Napkút Kiadó. A szerző a múlt század nyolcvanas éveitől kezdődően két és fél évtized képzőművészeti írásait gyűjtötte össze és adta közre. Alapítványunk régi nagy tisztelője Supka Magdolna művészettörténésznek, ezért csatlakozunk a T-Art Alapítvány és Csáki József tíz évvel ezelőtti kezdeményezéséhez, a Supka Magdolna Emlékdíj alapítóihoz, a díjat október 15-én adtuk át. A Franciaországban élő Nagy Pál "Une francophonie millénaire - Ezeréves frankofónia" című, 2016-ban megjelenő művének kiadatását is támogattuk. Eseményeinknek éves krónikája megtekinthető itt Kép és Krónika 2015

Wagner Nándor műterme az eredeti Ybl terven2014. Ez az év a kutatás és felkészülés jegyében telt el, de természetesen a vállalásainkat tejesítettük. Nagy örömünkre szolgált, hogy a 100 legveszélyeztetettebb világörökségi műemlékek egyike, a Várkert Bazár felújításának első fázisa elkészült. Wagner Nándor kilences számú volt műtermében helyezték el a parkolóautomatákat, de reméljük, hogy a Déli szárny szép funkciókat kap majd. Nándor és a többi szobrász műtermével kapcsolatos kutatásunk sok új információt, adatot és fényképfelvételt hozott, melyből egy esszét állítottunk össze. Ezt japánra fordítva átadtuk a Wagner Nándor Alapítványnak. A Mashiko-ban rendezett őszi tárlat Wagner Nándor műtermeit mutatta be nagy sikerrel. 2014-ben is rendre megszerveztük a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti szakos hallgatók színvonalas versenyét, és tavaly kilencedik alkalommal osztottuk ki a Wagner Nándor Díjat. Anyagilag segítettük a Nagybányai Tájképfestő Telep és a Herendi Vizuális Műhely működését. Támogattuk a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét és a nagyváradi iskolások részére rendezett nyári tábort. Fontos eredménynek tartjuk, hogy Véső Ágoston festőművész által vezetett Nagybányai Tájképfestő Telep kollekciójából 44 festő képeit Budapesten is láthatta a nagyközönség a ART IX-XI Galériaban. Támogatásunkkal jelent meg Misima Jukio japán próza- és drámaíró, költő Barátom, Hitler és Madame de Sade címen drámainak eddig leggazdagabb magyar kiadása és Barabás Zoltán Vaksakk című verseskötete. A köteteket a könyvprojektünk felhívása alapján választottuk ki. A Földanya szobornál emlékeztünk Wagner Nándor 92. születésnapjára. Októberben Wagner Nándor Tó holdfényben című selyemakvarell munkáját is bemutatták a Supka Magdolna emlékkiállításon, a Józsefvárosi Galériában. Tevékenységünk publicitást kapott a TV Hazahúzó Gellért-hegy című programjában, ahol részletesen bemutatták a Filozófiai Kertet. Az év végén került sor Wagner Nándor Anyaság szobrának hivatalos ajándékozására, melyet jövőre állítanak fel Miskolcon, az Egészségügyi Szakközépiskola előtt. Eseményeinknek éves krónikája megtekinthető itt Kép és Krónika 2014

Wagner Nándor 1956-ban2013. Alapítványunk történetében ez az év volt eddig a legaktívabb és a leg eseménydúsabb. Támogatásunkkal március végén jelent meg Wehner Tibor "Tapló" a Kíméletlen Művészeti Napló, amely az 1996 és 2006 közötti időszakot fogja át. Májusban, hagyományainkhoz híven nyolcadik alkalommal adtuk át a Wagner Nándor Díjakat a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti szakos hallgatók színvonalas versenyén. Közben alapos kutatómunkával és a Szent István Király Múzeum szakembereinek segítségével, teljes erővel folytattuk "A székesfehérvári Wagner-szoborlelet" című kamarakiállítás előkészítését, melyen bemutatásra került Wagner Nándor két székesfehérvári kötődése, nevezetesen kiállítás-rendezői tevékenysége és a nemrégiben a múzeum raktáraiban fellelt szobrai, szoborvázlatai. A kiállítás kurátora Gärtner Petra és vizuális tervezője Varga Gábor Farkas volt. Alapítványunk részéről Wehner Tibor művészettörténész, Kiss Sándor elnökünk, Gulyás János filmdokumentarista és Szundy László kurátor vett részt. Kitűnő munkát végeztek a múzeum restaurátorai és Nagy Károly szobrász öntőmester is. A jó előkészítésnek köszönhetően szeptember 16-22. között Wagner Nándor hetet ünnepelhettünk Budapesten és Székesfehérvárott.
Wagner Nándor Magyar Örökség Díja, laudátor Pál Mihály szobrászművészSzeptember 16-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban emlékestet tartottunk, 21-én a Magyar Tudományos Akadémián Wagner Nándor posthumus "Magyar Örökség Díjat" kapott és 22-én Őexcellenciája Yamamoto Tadamichi Japán nagykövete nyitotta meg "A székesfehérvári Wagner-szoborlelet" című kamarakiállítást. A megnyitón, a házigazda Dr. Demeter Zsófia igazgatóasszony és Székesfehérvár alpolgármestere Brájer Éva asszony a nagylétszámú közönség előtt nagyra értékelte Wagner Nándor művészeti hagyatékának megmentését. A Primavera vegyes kórus Horányi Ottilia vezényletével meghitt hangulatot teremtett. Wagner Chiyo asszony méltatta a közreműködők tevékenységét, külön kiemelve a restaurátorok munkáját, és zárásul köszönetet mondott a Múzeumnak a gyönyörű helyért és a városnak férje emlékének ápolásáért. A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét Alapítványunk 2012 óta támogatja. Timár Nicolette igazgatóasszonnyal kialakított jó kapcsolatnak köszönhetően, a tanulók nagy része megtekintette a Wagner kiállítást. Szervezésünkben Torma Mária és Cserna Csaba előadóművészek rendkívüli irodalomórát tartottak a felsősök részére. Decemberre, második 2013-as könyvprojektünk is sikeresen lezárult. A Pytheas Könyvmanufaktúra gondozásában jelent meg magyarul, Narushima Yukio japán szerző mesekönyve, "A szépséges istennő". Nyolcéves hagyományainkat folytatva Alapítványunk anyagi támogatást adott a 17. Felsőbányai Nyári Festőtábor és a Herendi Vizuális Műhely működéséhez. Eseményeinknek éves krónikája: Kép és Krónika 2013

Földanya a Bécsi Kapunál2012. Az év új Wagner darabok megismerésével kezdődött. Többek között előkerült az a versenydarab, amivel Wagner Nándor indult az Egri Vár bejárati relief pályázatán. Szintén fontos két vázlat került elő, melyek a Szoptató anya szobor előtanulmányainak tekinthetők. Májusban immár hetedik alkalommal adtuk át a Wagner Nándor Díjakat a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti szakos hallgatók színvonalas versenyén. A 2012-es meghatározó projektünk a Földanya kifaragtatása és elhelyezése volt. A Wagner szobrok között különös kompozíció a Földanya, az anyai szeretetet és a Föld megóvásáért vállalandó kötelezettségünk opusa. Wagner Chiyo asszonytól az első kb. 20 cm átmérőjű terrakotta vázlatot kaptuk meg mintának. A Reneszánsz Zrt. kőfaragó szobrásza Darányi István faragta a szobrot gránitba. A projekt megvalósítása több mint 5 év óta húzódott, elsősorban a Filozófiai Kert három szobrának ellopása miatt. A szobor felavatására a szobrászművész születésének 90. évfordulóján került sor. A felemelő eseményen Őexcellenciája Ito Tetsuo japán nagykövet és Dr. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester mondott beszédet. A köszönetet Koji Akiyama a Wagner Nándor Emlékalapítvány elnöke mondta. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, mert csak a megnyitó vége után szentelte fel egy nagy zuhéval a Budai Vár új szobrát. Ezzel a budai Földanya csatlakozott az Utsonomiya Múzeum kertjében található fehér kőből kifaragott párjához, s a tokiói és szapporói bronz változatokkal együtt az "anyai szeretet és a Föld megóvása" wagneri üzenet átfogó hálóját alkotják. Igen jó az együttműködés a mashikói emlékalapítvánnyal, melynek keretén belül segítettük a nagyváradi Tőkés László európai parlamenti képviselő japáni útját, benne a Corpus Hungaricum szobor avatását a nagyváradi Wagner Nándor mashikói műtermében. Wehner Tibor vezetésével tovább folytattuk Wagner Nándor életművének kutatását és publikálását, kiemelt tekintettel Wagner a kiállítás-rendezői tevékenységére. Alapítványunk anyagi támogatást adott a 16. Felsőbányai Nyári Festőtábor és a Herendi Festőművészeti Kör működéséhez. Idei könyvprojektünk Wehner Tibor "Tapló" című művészeti naplójának támogatása volt. Kép és Krónika 2012

Wagner Nándor lundi műtermében2011. Februári szimpóziummal indítottunk, ahol bemutattuk az NHK japán TV társaság új Wagner Nándor filmjét és a művész svédországi munkásságát. Ebben az évben egyik főkitűzésünk volt, hogy mélyebb kutatást folytatunk Wagner Nándor kiállítás rendezői munkássága után, elsősorban Székesfehérvárott, de Hódmezővásárhely és Keszthely vonatkozásában is. Kutatásainkat siker koronázta, így a Velence tavi kiállítás sok eddig rejtve maradt anyagát találtuk meg. Képünkön Wagner Nándor személyesen fúrja a kiállítóterem falát különféle régészeti tárgyak rögzítéséhez. A kutatási munka során a Múzeum raktárában további mintegy 50 vázlat került elő, melyeket a mester műterméből mentettek le barátai 1957-ben. A mashikoi alapítvány márciusban felvette a Wagner Nándor Emlékalapítvány nevet. Szerencsére a március 11-i nagyerejű észak-kelet japáni földrengés és cunami nem okozott jelentős kárt a kinti kollekcióban, bár Japánban hihetelen károkat szenvedtek és nagyon sokan meghaltak. A Magyar-Japán Gazdasági Klub-bal és másokkal összefogva aktívan részt vettünk a földrengéskárosultak megsegítésére rendezett karitatív akciókban. Lao-Ce szobra dőlt fel és repedt meg. Sajnos a grafitti rongálók áprilisban lefújták Wagner Nándor szülőházánál elhelyezett emléktáblát. Koszorúzás Székesfehérvérott a Corpus Hungaricum-nál.Hatodik alkalommal rendeztük meg a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem garfika szakos hallgatók versenyét és a beérkezett művek kiállítását, melynek témája a "Nagyváradi Vár" volt. Elindítottunk egy kétéves projketet a Földanya kőből faragott szobrának felállítása céljából. A szobor kisméretű terakotta modelljéről fogják kőbefaragni az anyai szeretet Földgolyóra vetített ábrázolását. Októberben ünnepeltük a Filozófiai Kert felállításának tizedik évfordulóját A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett szimpóziummal és a felállítás pontos évfordulóján a Gellért hegyi szoborcsoportnál tartott megemlékezéssel, melyen részt vett őexcellenciája Ito Tetsuo úr Japán nagykövete és Japánból erre az alkalomra érkezett delegáció is. Október 6-án, a Nemzeti Gyásznapon a Corpus Hungaricum szobornál a japán Nagykövet feleségével Ito Yasuko asszonnyal és a Japánból érkezett delegációval együtt koszorúztunk. Wehner Tibor tovább folytatta a Wagner Nándor életművének kutatását és publikálását. Alapítványunk anyagi támogatást adott a 15. Felsőbányai Nyári Festőtábor és a Herendi Művészeti Kör működéséhez. Kép és Krónika 2011

Wagner Nándor Filozófiai Kertje Budapesten újra teljes2010. Közreműködésünkkel és a szállítás anyagi támogatásával megérkeztek az ellopott szobrok másolatai Japánból. Felállításuk után az ünnepélyes újra avatóra június 17-én került sor. Az ünnepségen Dr. Bőhm András a Fővárosi közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke és Dr. Nagy Gábor Tamás az I. kerület polgármastere mondott beszédet. Wagner Chiyo asszony, a művész özvegye megköszönte a pótlásban résztvevők erőfeszítését és nagy örömét fejezte ki, hogy a tokiói Filozófiai Kert mellett a gellérthegyi is teljes pompájában látható. Az ünnepségen részt vett Japán nagykövete őexellenciája Ito Tetsuo úr és India nagykövete őexellenciája Gauri Shankar Gupta úr is. Nagy érdeklődés mellett júliusban rendeztük meg a Wagner Nándor szimpóziumot a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A nyár elején került sor a II. Országos Japán ország-ismereti Középiskolás Verseny győztes csapatának egyhetes kiutaztatására Japánba, amit alapítványunk a Magyar-Japán Gazdasági Klubbal közösen támogatott. Júliusban Wagner Nándor emlékeket kutatva, a japán NHK Educational csatorna riporteri csapatát támogatva Wagner Nándor Zsonglőrfelkerstük Lund, Eslöv és Oskarshamn városát Svédországban. Eddig nem látott dokumentumok, fotók és egy kisméretű rozsdamentes acélszobor került elő, melyet megörökítettünk, illetve a tulajdonosokkal folytatott beszélgetést rögzítettük. Beszédesné Majoros Dóra úrasszony bejelentése alapján Wehner Tibor megtalálta Wagner Nándor Fiát sirató anya című sírszobrát a Rákoskeresztúri temetőben, melynek gondozását alapítványunk átvállalta. Augusztus elején meglátogatott bennünket Tanaka Daisuke polgármester úr, akinek a kerületében áll a Filozófiai Kert párja. Beszámolt arról, hogy a japánok rövid idő alatt megkedvelték Wagner Nándor szoborcsoportját és a hely egyre látogatottabb és népszerűbb lett. Támogatásunkkal elkészült Wagner Nándor életének leírása az eddig összegyűjtött írásos dokumentumok és rögzített média alapján, melyből az első rész az Ághegy (Skandináviai Magyar Irodalmi és Művészeti Lapfolyam) 30. számában jelent meg. Májusban immár ötödik alkalommal adtuk át a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti szakos hallgatóinak színvonalas versenyén a Wagner Nándor díjakat. Alapítványunk anyagi támogatást adott a 15. Felsőbányai Nyári Festőtábor és a Herendi Művészeti kör működéséhez. Kép és Krónika 2010

Wagner Nándor Filozófiai Kertje (Tokyo, Nakano-ku)2009. Az év a Filozófiai Kertek jegyében telt el. Agusztusban kiöntötték a Gellért hegyről ellopott három szobrot. December 4-én ünnepélyes keretek között Tokióban felavatták a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újra felvételének 50. évfordulója alkalmából Wagner Nándor Filozófiai Kertjét. A diplomáciai jubileumi ünnepségekre Sólyom László elnök úr december 2. és 6. között Japánba látogatott. Az újraöntés és a hazaszállítás, valamint az ajándékozás munkálatait, a kapcsolódó ügyintézést és szervezést egyaránt szívügyünknek tekintettük és Alapítványunk sok síkon és fórumon segítette a munkálatokat. Tokióban a Nakano kerületi Filozófiai Udvarban tizenegyalakos összeállításban került a szoborcsoport felállításra. Májusban immár negyedik alkalommal adtuk át a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti szakos hallgatóinak színvonalas versenyén a Wagner Nándor díjakat. Támogattuk Tamási Áron mellszobrának felállítását Farkaslakán, melyre augusztusban került sor. Alapítványunk szerény anyagi támogatást tudott adni a Felsőbányai Festőtábor és a Herendi Művészeti kör működéséhez továbbá a Kézdivásárhelyi általános iskola művészeti szakkörének munkájához. A Magyar-Japán Gazdasági Klubbal összefogva segítettük a második magyarországi "Kultúrák találkozása" című országos Japán ismereti középiskolai vetélkedő megrendezését. A 2009. évi könyvtámogatási projektünk Prof. Ernyey Gyula Muchától Rubikig: Magyarország és Kelet-Közép- Európa designtörténetéből című könyvének kiadásának segítése volt.
Kép és Krónika 2009

Fiát sirató anya2008-ban folytatódott az ellopott szobrok keresésének és pótlásának ügye. Februárban kezdte forgatni a Szétlopott ország című dokumentumfilmjét Szobolits Béla filmrendező. A rendőrség az ügyet októberben zárta le, a tettest vagy tetteseket nem találták meg. A többi szoborlopással együtt az országgyűlés is foglalkozott az üggyel és a törvényt megszigorították. Májusban harmadik alkalommal adtuk át a Wagner Nándor díjakat a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem grafikai hallgatók rangos versenyén. Téma a százéves Holnap Antológia volt. Augusztusban meglátogattuk a Felsőbányai Tájképfestő nyári tábort, amit alapítványunk szintén támogat. Folytattuk Wagner Nándor lappangó munkáinak felkutatását és októberben megtaláltuk a Fiát sirató anya gipszét a székesfehérvári Szent István Múzeum raktárában, melyet megőrzésre átvettünk és a Wagner Nándor művek gyűjteményéhez továbbítottunk Japánba. Alapítványunk szerény anyagi támogatást tudott adni a Herendi Művészeti kör működéséhez és Tamási Áron mellszobrának a jövőbeli felállítására Farkaslakán. A Nemzeti Gyász Napon Wagner Chiyo asszonnyal együtt koszorúztunk a Corpus Hungaricum szobornál Székesfehérvárott. Novemberben Wagner Nándor életregénye megjelent japánul, melynek szerzőjét Shimomura Toru japán regényírót sok adattal és történettel támogattuk. A 2008. évi könyvprojektünk Supka Magdolna A Pannó című művének megjelentetése volt. Kép és Krónika 2008

Az ellopott szobrok hűlt helye2007-ben a Filozófiai Kert volt a figyelem középpontjában. Február 4. Az októberben megrongált Filozófiai Kert három szobra eddig árválkodott. Elkészültek az ellopott elemek és az öt központi szobor újra patinázva visszakerült a helyére az odalátogatók nagy örömére. Reméltük, hogy a megígért lopás elleni újfajta erősítés és közvilágítás, valamint a nagyközönség figyelme jobban védi majd a kedvelt szoborcsoportot. Sajnos a "védelem" nem készült el és április 27-re virradóan ellopták Mahatma Gandhi, Bodhi Dharma és Assisi Szent Ferenc szobrát. Az I. kerületi Polgármesteri Hivatal egy millió Forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Sajnos a tettes(ek) mind a mai napig nem kerültek kézre, bár a rendőrség még nem zárta le a 30 millió Forintos ügyet. Fájt a szívünk amikor a 2007-es Budapest falinaptárt májusra forgattuk, ahol a szoborcsoport teljes pompájában volt látható. 2007-ben második alkalommal adtuk át a Wagner Nándor díjakat. Ez alkalommal a Partiumi Keresztény Egyetem mozgókép alkotást tanuló hallgatói Ady kompozíciókkal versenyeztek. Alapítványunk szerény anyagi támogatást tudott adni a Felsőbányai Festőtábor és a Herendi Művészeti kör működéséhez. A szokásoknak megfelelően 1999 óta a Nemzeti Gyász Napján hivatalos városi koszorúzási ünnepséget tartottak a Corpus Hungaricum szobornál Székesfehérvárott. Folytattuk a Wagner Művek kutatását, több Svédországban lappangó nagyobb alkotást találtunk meg. Novemberben öröm volt kézbevenni a Japánban kiadott Wagner Nándor kétkötetes könyvet, melynek főleg fényképanyagához járultunk hozzá. 2007. évi könyvprojektünk a Nagyváradom megjelent Babits emlékkötet kinyomásának támogatása volt. Kép és Krónika 2007

Wehner Tibor: Wagner Nándor a Filozófus Szobrász2006. Alapítványunk január elején megkapta a Közjó Szolgálatában díjat. Négy és féléves intenzív kutató- és gyűjtőmunka eredményeként megszületett a Wagner Nándor monográfia. Erről a szerző Wehner Tibor így ír a fülszövegben: Az életmű Magyarországon évtizedekig teljesen ismeretlen volt. Néhány monumentális Wagner-alkotás - a székesfehérvári Corpus Hungaricum, a budapesti Gellérthegyen felavatott Filozófiai kert és a nagyváradi József Attila - csak a művész halála után, az ezredfordulón kaphatott közteret. Ez a könyv - amely a Wagner-munkásság meg- és elismertetéséért Japánban tevékenykedő TAO Világ Kulturális Fejlesztő Kutató Intézet és Alapítvány és a Magyarországon dolgozó Academia Humana Alapítvány támogatásával, a Holnap Kiadó gondozásában lát napvilágot - szélesebb körben is felhívhatja a figyelmet e kalandos sorsú alkotó művészetének különös értékeire. A könyv természetesen nem törhet teljességre: az öt évtizedes Wagner-életmű hatalmas műegyüttest termett, amely Magyarországon, Svédországban és Japánban szóródott szét, s amely - a művész kísérletező alkatából eredően - a szobrászat mellett számos más ágazatot, alkotóterületet felölel. 2006-ban a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti hallgatói Wagner Nándor díjért versenyezhettek első alkalommal. Alapítványunk szerény anyagi támogatást tudott adni a Felsőbányai Festőtábor és a Herendi Művészeti kör működéséhez, valamint az első magyarországi "Japán és Mi" középiskolai vetélkedő megrendezéséhez. Kép és Krónika 2006

József Attila2005. április 11. József Attila születésének 100. évfordulója. 1954-ben a Természet és Társadalom folyóiratban a "Magyar Képzőművészet a IV. kiállítás tükrében" című kritika így fogalmaz: Wagner Nándor József Attila szobra egyike a kiállítás legproblematikusabb munkáinak. Nem így és nem ilyennek akarjuk látni József Attilát, a nagy proletárköltőt. Mégis, mélyen megrendít a beteg halálbainduló költő alakjának felidézésével, emlékezetünkbe idézi a Horthy fasizmust, amelyben a költőnek el kellett pusztulnia. Alapítványunk ebből a nehéz helyzetből mozdította ki a meg nem valósulhatott művet. Kötelességünknek éreztük, hogy a szobor szimbolikus átadására Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban a József Attila Ünnepségek alatt kerüljön sor. Az április 5-én tartott ünnepségen Supka Magdolna művészettörténész, Nándor kortársa 1954-es kritikáját idézte Wagner számára József Attila nem eszköz volt a kor szellemével való találkozásra, hanem régről ismert benső élménye, útja, választottja: ez szükségszerűen vezetett kettejük találkozásához. Nem mindegy hogy milyen mondandóval és milyen képességgel szólaltatta meg, és hogy nem "felzárkózott" hozzá, hanem "ügye"
József Attila Nagyváradonvolt néki József Attila. Nem pályázati "téma", amelyhez kívülről csatlakozott. Ez az, ami árad belőle, ami eldönti - nem a díjnyertességet -, hanem emberi művészi hitelét, időtállóságát. Valamikor "köztéri" szobor lesz belőle!
Alapítványunk a váradiak lelkes támogatása és közreműködése mellett állítatta fel Nagyváradon a Petőfi parkban - régi nevén a Schlauch kertben - a Festum Varadinum zárónapján, május 1-én. Wagner Nándor írta e művéről A költő kicsit lefelé nézve egyik kezét zsebében tartva, de ökölbe szorítva szuggesztíven beszél. József Attila ábrázolásomnak lényege Forrást kutat, nem vért itat, a szabadság a szerelem. Ennek a gondolatnak ma is történelmi jelentősége van. Alapítványunk eddigi tevékenységét az írott sajtó és a TV most ismerte el igazán, az ajándékozási folyamatról és az avatásról a hazai, a román és a japán média is bőven beszámolt. Kép és Krónika 2005

Felfelé, egy meg nem valósult monumentális mű2002-2004. A tervek között Wagner Nándor magyar, japán és svéd alkotó korszakának kutatása kapott kiemelt hangsúlyt. Magyar Építőművészek Szövetségében 2002. februárjában volt a Wagner Nándor Kiállítás megnyitója, melyen Supka Magdolna és Wehner Tibor művészettörténészek előadását és Gulyás János Wagner Nándor filmjeinek ősbemutatóját élvezhette a nagyközönség. Több ismeretlen kismunka és fénykép került elő Nándi barátainak köszönhetően. Megkezdődött a művész mashiko-i műtermében maradt hagyaték katalogizálása, feldolgozása és kutatása is. A művész végakaratának megfelelően, hosszabb előkészítés után felkerestük Nagyváradot, Wagner Nándor szülőhelyét, hogy a városnak egy magyar költőt ábrázoló egészalakos művét felajánljuk a városnak. 2004 februárjában Tőkés László
Első Nemzetközi Wagner Szimpóziumfőtiszteletű püspök úr jó hírrel fogadott bennünket A nagyváradiak szívesen fogadják József Attila szobrát. Kora nyáron kihoztuk József Attila gipszét a székesfehérvári Szent István Múzeum raktárából, ahol csipkerózsika álmát aludta 1956 óta, és átvittük Nagy Benedek szobrászművész móri stúdiójába öntésre. Novemberben Nagyváradon nemzetközi Wagner szimpóziumot és Wagner Nándor műveiből fotókiállítást rendezünk nagy sikerrel.
Kép és Krónika 2002, 2003 és 2004

Filozófiai Kert megnyitója2000-2001. Sok munka van egy rövid sajtóhír mögött. A hír: Wagner Nándor Filozófiai Kert elnevezésű nyolcalakos szoborcsoportját október 18-án délután 14:00-kor avatják a Gellérthegyen, a Sánc utcai Víztározó feletti parkban. A művész 1997-ben Budapest fővárosnak adományozott munkája egymás jobb megértése jegyében készült. Halála után a művész özvegye a japán örökösödési jognak megfelelően megismételte az ajándékozást, mivel Wagner Nándor életében nem került sor az ajándék hivatalos átvételére. A szoborcsoport darabjai április elején érkeztek meg Budapestre. Ebben a kompozícióban a mester a világ különböző kultúráit képviselő öt alakot Ábrahám, Ekhnaton (IV. Amenhotep), Jézus, Buddha és Lao-Ce alakját, akiktől származtathatók a világ nagy vallásai, egy kör peremén úgy helyezte el, hogy mindegyik alak a kör középpontján található fénylő kis gömbre néz. A körön kívül egy képzeletbeli egyenlő oldalú háromszög egyik oldalán látható három alak - Assziszi Szent Ferenc, Daruma (Boddhidarma) herceg és Mahatma Gandhi - felvilágosult gondolkodóként különböző kultúrákban életükkel is megtestesítették ezeket a normákat. Az Országépítő két számban is részletesen foglalkozott a művész életével és munkásságával (Makk István kurátorunk írása és összeállítása).
Kép és Krónika 2000 és 2001

Corpus Hungaricum1999 megalakulásunk éve. Az Academia Humana átvette és folytatta Wagner Nándor által kezdeményezett, de 1997-es halála miatt megakadt adományozási tevékenységeket. Első nagy erőt próbáló projektünk a Corpus Hungaricum volt. A művész várbazári műtermében 1952-ben mintázta a minden bajból is feltörő magyar testet, a Corpus Hungaricum-ot. A gipszbeöntött alkotást, miután Wagner Nándor elhagyta az országot, 1956 decemberében barátai mentették meg és vitték le a székesfehérvári Szent István Múzeum raktárába. Itt pihent, szinte zavartalanul 1995-ig, mikor a felállítás reménye megcsillant. A művész, amikor a corpust Székesfehérvárnak adományozta így fogalmazott: Ez magamnak adott feladat volt öngyilkosság helyett. Azt akartam, hogy maradjon meg a köz számára, és mint Corpus Hungaricum ne legyen vallásos darab, hanem legyen az utca egy darabja, mindenkié! Mindenki tudja magáénak! Legyen társadalmi együttérzés a megvalósítása. A Corpus Hungaricum a közép-európai nemzetek öröksége, vallási és nemzeti különbségek nélkül. Útmutató az európai integrációhoz. Az új világ jelmondata: minden ember annyit ér, mint az általa vállalt felelősség. A szobrot 1999. október 6-án avatták fel Székesfehérvárott, ahol az avatással együtt fotókiállítást is rendeztünk. Azóta a fehérváriak minden évben a Nemzeti Gyásznapra itt is emlékeznek.
Kép és Krónika 1999

Tanítás közben Az Academia Humana Alapítvány tartja magát Wagner Nándor által az alapítói ötlet felmerülése idején mondottakhoz, mint alapítói szándékhoz. A művészet támogatásának szerény szolgálatát vállaltuk.

"Az én működésem itt is a magyarság hitelképességére törekszik. Én hiszek a munkám fontosságában. ...Hiszem, hogy munkám egy kis lépés ebben az irányban."

Köszönjük támogatásukat!
Ha úgy érzi, hogy az Ön egy százaléka túl csekély, akkor is örülünk neki és nagyon köszönjük!
Kérjük továbbra is támogassa munkánkat!

Segítse tevékenységünket adója 1%-val

Frissítve - Budapest, 2023. május 16.


SZJA év A kapott SZJA 1% Felhasználás
2022 27 392 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2021 46 314 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2020 17 280 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2019 35 639 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2018 16 551 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2017 22 792 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2016 22 481 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2015 30 452 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2014 26 589 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2013 31 123 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2012 85 794 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2011 83 674 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2010 35 744 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2009 18 584 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2008 23 379 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2007 18 196 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2006 16 621 Ft. Hozzájárulás a Wagner Nándor Díjhoz
2005 5 811 Ft. Fotó költség
2004 13 496 Ft. József Attila gipsz javítása
2003 14 568 Ft. Archív forrásanyagok másolása
2002 2 952 Ft. Fotó költség

vissza a kezdõlapra